O НАМА

Визија и мисија

ВИЗИЈА - Просперитетна и уређена држава, друштво задовољних људи. Стабилна породица и квалитетно образовање као темељи здраве државе и друштва. Млади људи као носиоци развоја и просперитета. Оптимални услови за образовање, усавршавање и личне слободе. Установа Студентски центар „Београд” жели да допринесе оваквој визији квалитетом својих услуга.

МИСИЈА - Основна делатност Установе Студентски центар „Београд” је пружање услуга смештаја и исхране студентима. Установа ствара најбоље услове за студирање и живот у Београду. Поред тога, Установа пружа и пратеће услуге студентима и трећим лицима.

Наша мисија је да студентима омогућимо квалитетне услове за учење и лични развој. Делујемо у смеру сталног побољшавања квалитета услуга на законит, ефикасан, економичан и транспарентан начин у складу са интересима и потребама својих корисника. Желимо да одржимо лидерску позицију у области студентског стандарда, да задржимо постојеће и освојимо поверење нових корисника услуга.

Установа Студентски центар „Београд” ДАНАС

Установа Студентски центар „Београд” данас, после више од 50 година пословања, има мисију да студентима пружи оптималне услове за студирање и лични развој. Основна делатност Установе је пружање услуга смештаја и исхране студентима. Тежимо да одржимо лидерску позицију у области студентског стандарда, па настојимо да делујемо у смеру сталног побољшавања у складу са интересима и потребама својих корисника.

У 14 студентских домова смештено је око 10.500 студената, од чега је око 60% капацитета у собама прве категорије, са купатилима. Студенти остварују право на смештај уколико испуњавају услове по конкурсу који расписује Министарство просвете, науке и технолошког развоја.

У 14 студентских ресторана који су лоцирани при домовима и факултетима широм Београда, дневно се произведе и подели око 20.000 оброка. Сви студенти који су уписали текућу школску годину остварују право да користе услугу исхране у студентским ресторанима.

Студентски стандард у Установи је знатно бољи него у ранијем периоду, што доказује чињеница да су данас собе најчешће двокреветне или трокреветне, с купатилом, чајном кухињом, обезбеђеним приступом интернету и директном телефонском линијом. У домовима постоје бројни садржаји који олакшавају живот студентима, попут читаоница, фотокопирница, продавница мешовите робе, тв сала, перионица веша. Замена постељине се обавља једном недељно, а објекте одржавају хигијеничарке и домари који су за хитне интервенције доступни даноноћно. Велики број домова има спортске терене и модерно опремљене теретане, чиме се промовише здрав начин живота, а у Студентском граду постоји и сауна. Установа ствара најбоље услове за студирање и живот у Београду.

Поред основне делатности, Установа се бави пружањем услужних комерцијалних делатности за студенте и грађане, као и организовањем туристичке рецепције и међународне размене студената.

Безбедност студената нам је, као Установи, приоритет. Сви наши објекти су опремљени видео надзором, а на улазима радници обезбеђења дежурају 24 сата дневно. Оно што ипак највише издваја студентске домове у односу на остале врсте смештаја је богат друштвени живот, дружење, бројна пријатељства, заједничко учење и различите активности које се организују као предах од факултетских обавеза и учења. Током више од 50 година постојања, кроз нашу Установу прошли су неки од највећих умова које је наша земља изнедрила. Ту су настајале идеје које су мењале друштвене и историјске околности, а истовремено ту су се рађала пријатељства за цео живот и симпатије које су прерастале у велике љубави. Живот у студентском дому многи доживљавају као најлепши период живота и сви студенти који за то испуњавају услове би требало да своје право на смештај у дому и искористе.

Историјат

Иако се идеја о изградњи првог студентског дома и ресторана за потребе ђака тадашње Велике школе родила 1891. године, све до 1928. студенти су били смештени у приватне или државне зграде које су школске власти изнајмљивале. Први дом за студенте Београдског универзитета изградио је краљ Александар I Карађорђевић, па је дом носио његово име: „Студентски дом, задужбина Краља Александра I”. Дом је свечано отворен и предат на коришћење студентима 1. априла 1928, а у њему је било места за 500 студената.

Тих година студенткиње се активно залажу за изградњу свог дома, па су кроз разне активности прикупљале новац за реализацију те идеје, а у том подухвату им је свесрдну помоћ пружила и краљица Марија. Дом је усељен 1936. године, а капацитет му је био 100 места. Био је то искључиво женски дом, као што је и данас (Студентски дом „Вера Благојевић”). Отварале су се студентске мензе у којима су се корисници хранили по знатно нижим ценама од тржишних. Формирана је Централна управа студенстких домова с циљем да отвара и управља домовима и мензама.

Највећи изграђени студентски комплекс је Студентски град, који је грађен од 1949. до 1955. године. Војска је 1947. године уступила своје објекте на Звездари, који су адаптирани у Студентски дом „Рифат Бурџoвић”. Објекат који је био изграђен за смештај пензионера претворен је 1957. године у Студентски дом „Мика Митровић”. Објекти изграђени на Кошутњаку поводом Европског првенства у спортовима на води претворени су 1963. године у Студентски дом „Кошутњак”. На простору некадашњих барака за смештај полазника Више политичке школе на Вождовцу изграђен је, од 1965. до 1968. године, Студентски дом „4. aприл”. Студентски домови „Патрис Лумумба” и „Слободан Пенезић” изграђени су 1962. године. Студентски дом „Карабурма” је изграђен 1978. године. Од тада није било изградње нових домова, већ је само рађена адаптација и реконструкција постојећих. Студентски дом „Жарко Мариновић”, некадашњи интернат Више школе за економику домаћинства, изграђен је 1954, а 1986. године је припојен Студентском центру.

До студентских демонстрација 1968. године домови су пословали као самосталне установе. Законом о студентским установама званично је почела институционализација, па су 25.11.1968. године, Одлуком Савета Универзитета, сви тадашњи домови обједињени у Општу студентску установу Универзитета у Београду. Каснији називи били су: Студентски центар Универзитета у Београду, Студентски центар за смештај и исхрану Београдског универзитета, Студентски центар за стандард студената Универзитета у Београду, Студентски центар Београд – Установа за стандард студената, а од 3.6.1994. званичан назив је Установа Студентски центар „Београд”.

Mенаџмент

Горан Минић
Горан Минић
Титула
Директор Установе Студентски центар „Београд”
Имејл адреса
Контакт
011/3637-222
Владимир Цвијовић
Владимир Цвијовић
Титула
Заменик директора Установе Студентски центар „Београд”
Имејл адреса
Контакт
011/3637-222
Жељко Филиповић
Жељко Филиповић
Титула
Помоћник директора за стручно оперативне послове
Имејл адреса
Контакт
011/3637-200
Драгана Вујачић
Драгана Вујачић
Титула
Помоћник директора за смештај
Имејл адреса
Контакт
011/3637-200
Срђан Јанковић
Срђан Јанковић
Титула
Помоћник директора за исхрану
Имејл адреса
Контакт
011/3637-200
Драгиша Пауковић
Драгиша Пауковић
Титула
Помоћник директора за услуге
Имејл адреса
Контакт
011/3637-200
Далибор Шћекић
Далибор Шћекић
Титула
Помоћник директора за студентски стандард
Имејл адреса
Контакт
011/310-4040
Драган Вујић
Драган Вујић
Титула
Помоћник директора за организацију и развој
Имејл адреса
Контакт
011/310-3090